Bouw wisseldecoder 

Om wissels te kunnen bedienen vanuit een digitaal systeem is een zogenaamde magneetartikeldecoder nodig. Wij hebben gekozen voor bouwpakketjes van Viessmann (artikelnr. 5211), geleverd door onze huisleverancier De Wapstad in Rijswijk. Met deze decoder kunnen wisselspoelen en seinen worden bediend. De decoder "luistert" alleen naar het zogenaamde Motorola dataformaat. Op de decoder kunnen vier wissels met wisselspoelen worden aangesloten. Deze decoder heeft ook de mogelijkheid om een externe voeding aan te sluiten voor de wisselspoelen. Dit heeft het voordeel dat het vermogen voor de wissels niet wordt betrokken uit het digitaalsysteem maar van een extra voeding.

De uitbreiding van station Triberg, van vijf naar tien sporen, was reeds uitgevoerd met analoge wisselsturing d.m.v. een diodematrix. De wissels werden bediend vanaf twee kleine bedienpanelen, links en rechts van het station. De diodematrix was ondergebracht op een drietal printplaten. De ombouw van analoog naar digitaal kon hierdoor zonder grote wijzigingen worden uitgevoerd. De bestaande printen met de diodematrix werden vervangen door vier printen met elk twee wisseldecoders. Door enkele extra koppelingen tussen de nieuwe printen was het niet nodig de bedrading naar de wissels te wijzigen en konden alle wissels op de decoders worden aangesloten. Totaal ging het om negenentwintig wisselspoelen.

Hierna volgt een korte impressie van de montage van zo'n wisseldecoder.  Natuurlijk is de decoder ook compleet gebouwd leverbaar maar we moeten toch van de straat blijven....

 

 

  Bouwpakket wisseldecoder  
Alle onderdelen van het bouwpakket. Een deel daarvan wordt door ons voor station Triberg niet gebruikt zoals het kastje, aansluitbussen en de stekkertjes. 

  Nu nog een verzameling losse componenten.  
Nu nog een verzameling losse componenten. Controleer vooraf of alles aanwezig is. De bijgeleverde bouwbeschrijving is zeer compleet.

  Diodes geplaatst  
Een eerste begin, alle diodes zijn geplaatst. Let daarbij op het juist plaatsen en de codering op de zenerdiodes. Die teksten zijn miniscuul. Een loep of vergrootglas zijn geen luxe. Bij verwisseling van de zenerdiodes of verkeerde montage zal de decoder niet goed functioneren.

  Weerstanden geplaatst  
Volgende stap; de weerstanden. Ook hier weer letten op de kleurcodering.

  IC-voetjes en vermogensweerstand  
De ic-voetjes. Deze zouden weggelaten kunnen worden maar bij het defect raken van de decoder en de fout in één van de ic's zit is het vervangen van het ic een makkie. Let ook hier weer op de plaatsing van het voetje (inkeping). Voor de werking maakt het natuurlijk niet uit maar het geeft wel duidelijk aan hoe het ic moet worden geplaatst.  

  Condensatoren geplaatst  
Alle condensatoren zijn nu geplaatst. Ook hier weer letten op de codering op de componenten. En geloof me; dat vergrootglas had ik zelf echt weer nodig.

  Printje is nu compleet  
Als laatste alle halfgeleiders geplaatst zoals de transistoren en ic's.

  Nieuwe print met decoders  
Dit is één van de vier printen waarop de twee decoders worden gemonteerd. Met behulp van draadbruggen, op de foto nog niet zichtbaar, wordt de decoder op de print gesoldeerd. De bijgeleverde aansluitbussen uit het bouwpakket worden om deze reden niet gebruikt.

  Vervallen matrixprint  
En dit is één van de printen die nu is komen te vervallen. Ook hier is door meerdere leden van de vereniging tijd en energie in gestoken. Maar zoals al eerder vermeld; het houdt ons van de straat...

Home